mandag 26. mars 2012

Nisse - bøker i samlinga mi

Den store nisseboken   av Wil Huygen, Rien Poortvliet (Illustratør), Tor Edvin Dahl (Oversetter)
Visste du at en voksen nissemann veier 300 g, mens nissekvinnen veier 250-275 g? Eller at nissen er sju ganger sterkere enn mennesket og har nitten ganger bedre luktesans? I dette klassiske verket avsløres i tekst og tegninger interessante detaljer fra nissenes liv som har opptatt menneskene til alle tider. Du kan lese om nissenes levesett, ekteskap og barn, forholdet til husbonden og naturen, og mye mye mer.

Nisser illustrert av Kjell E. Midthun
Ekte norsk jul med motiver som får nostalgiske, norske hjerter til å smelte. Boken inneholder mer enn 100 akvareller og gouacher av nisser i kjente landskap - i både by og land. Mange av motivene er humoristiske, andre vemodige.
Nisser (fra helgen til sinnatagg)
av Ane Ohrvik
En kulturhistorisk reise om figuren nissen. 

Nissen på Haugen av Ove Røsbak
Her er en nisse av det rette slaget. Han terger katta, godprater med krøttera, grisen og hønene. og finner på alt mulig slags spik for å få folk på garden til å gå ut av sitt gode skinn. På julekvelden gleder han seg til å få rømmegrøt servert på låven, for første gang på mange år, for gamle Anna Haugen har omsorg for nisser. Men det hender nissen føler seg trist, for han er den eneste av sitt slag att her i Skrulldalen. Trur han... Nissen på Haugen er en høytlesningsbok stappfull av god, gammeldags julestemning. Ove Røsbak har diktet den muntre fortellingen med rot i norsk folketradisjon. Kjell E. Midthun har drysset tegninger ut over sidene, i en strek kjent fra mange julekort.

Nisseforeningen  av Bjørn F. Rørvik
Dette er den sjette bildeboken om Reven og Grisungen. Fjompenissen Papp har meldt seg inn i en forening, "Nisser uten genser", og står ute i elva og vasker seg før han skal på det første møtet. Han er litt engstelig, og vil gjerne at Reven og Grisungen skal følge ham selv om de ikke er nisser. Det vil de gjerne, særlig da de får høre at det skal være utlodning. Møtet blir ikke helt som Fjompenissen har tenkt seg, og en stund er han så sint at han lukter pepper. Men etterhvert blir han svært fornøyd, særlig når han vinner en fin gevinst.

Den store faktaboka om julenissen av Pia Strømstad Jan-Kåre Øien (Ill.)
Det går ikke an å tenke seg 

en jul uten julenissen, men hvem er han egentlig? Hvor gammel er han? Hvorfor kalles han nisse? Hvorfor fyller han sekken med gaver til alle snille barn, og hvordan vet han egentlig at vi har vært snille nok? Hvem fant på å spenne flygende reinsdyr foran sleden hans, og hvordan havnet Rudolf forrest i flokken? Bor nissen på Nordpolen, og finnes det en nissemor? 


Snekker Andersen og julenissen
av Alf Prøysen
Juleklassikeren om Snekker Andersen som møtte Nissefar og dro på besøk for 
å skape jul hos nissefamilien.Pulverheksa og julenissen
Det nærmer seg jul i Pulverskogen. Hokus, Pokus og Pulvervheksa baker julekaker. "Er det lenge til julenissen kommer?", spør Pokus. "Å ja, det er en stund til", sier Pulverheksa. "Han kommer nok ikke før juleften".
Men så bankar det på døra..... Den lille julenissen  av Anu Stohner I denne koselige billedboken befinner vi oss langt oppe i nord, i landsbyen der julenissene bor. Her er det en liten julenisse som er veldig opptatt av juletiden. Mens de andre nissene lurer på hva de skal ta med til barna, har den lille julenissen allerede pakket inn gavene sine. Han kan lage nydelige julekaker, og pepperkakene hans er de beste som finnes. Han gleder seg mer enn noen annen julenisse i hele verden til reisen til barna. Men de store julenissene mener at han er altfor liten. Den lille julenissen blir veldig lei seg når de andre nissene drar av gårde. Men så finner han på noe lurt.

Da nissen kysset mamma av Torvald Sund
Nissen kjem medan pappa er ute med gaver til Anton. Han kan ikkje vente til pappa kjem heim, og han kysser til og med mamma. Stinus skunder seg etter nissen for å gi han ein skikkeleg smekk fordi han er så frekk


 Nisseboka
Nisseboka I denne store, fine boka får vi høre om julenisser og andre nisser som vi har rundt oss. Vi har samlet både gamle og nye, kjente og ukjente historier med utgangspunkt i nissen slik vi kjenner ham i Norden. Her finnes eventyr, fortellinger og sanger. Boken er gjennomillustrert med mange nye og en del gamle illustrasjoner. En flott gavebok til hele familien. Hovedillustratør: Ann A  


Nissens klokkebok av Grete Helene Moen

Kjære Julenisse 
Skriv ditt eget brev til julenissen.
Julenissen og den magiske tromma av Mauri og Tarja Kunnas
gjendiktet av Tor Åge Bringsværd

Oss nisser imellom 
tekst av Dag Sandvik
illustrasjoner av Erik ForsmanDen første julenissen   
av Christer Green


 Reven og nissen  av Astrid Lindgren
Nissens jul  av Lasse og Elin Løvkvam 
Bilder: Zwoopy Mediahouse AS
fortellinger fra 1-24
Hysj! 
av Julie Sykes illustrasjoner Tim Warnes
Go`boken 1996
Bestemors eventyrbok om jula
Barns favoritter er samlet i en og samme bok. Her finner du de gode julehistoriene som gir minnerike opplevelser for både store og små, og som en del av vår juletradisjon. Med ny fortelling hvor Fru Pigalopp møter Skomaker Andersen.

Ingen kommentarer: